top of page

S hůlkami kolem Brna

Jak přidat více zeleniny do zimního jídelníčku

Obrázek autora: Helena BoumováHelena Boumová

V zimě je těžké držet se dobré rady jíst zeleninu v dostatečném množství. Každý den bychom jí měli sníst alespoň 400 g. Není to nic nemožné, jen vědět, jak na to. Rozhodně není nutné držet se požadavku na čerstvou zeleninu. Navíc naše tělo jednoduše nemá chuť ještě více se ochlazovat miskou salátu z lednice a nakrájenou okurkou. Zima nám umožňuje trochu si s jídlem vyhrát a vařit teplá, sytá jídla. Pojďme si tedy nasdílet pár tipů, jak přidat více zeleniny do našeho jídelníčku, i když se za okny sype sníh.



Polévka je grunt a dvojnásob to platí o polévkách v zimě. Kdo by si nedal hustou krémovou polévku, která krásně zahřeje? A co takhle do ní schovat dýni nebo tuřín, to by šlo, ne? Nebo použít mražený hrášek a trochu smetany a hned máte krásnou hráškovou polévku raz dva.


Zeleninu můžete dusit v páře, vařit, restovat, ale i péct a na to je zima perfektní období! Péct můžete téměř cokoliv, stačí kapka oleje a vinného octa a můžete připravit lahodnou pečenou červenou řepu, mrkev či celerové plátky, které můžete servírovat i jako “teplý salát” k hlavnímu jídlu.


Moje oblíbené (pod)zimní jídlo je zapečené zelí a la šunkafleky. Zelí je perla zimy, ve spíži vydrží dlouho skladované a dobře zasytí. Stačí na skus uvařit nakrájené zelí v osolené vodě a následně použít namísto těstovin, smíchat s masem a rozšlehaných vejcem a nechat zapéct v pekáčku. Mňam!


Dále jde krásně “zakamuflovat” třeba mrkev do boloňské omáčky. Nejen, že nám mrkev nahradí cukr, který bychom tam dali na vyvážení kyselého rajčatového pyré, ale rovněž dodá i dobrou strukturu. Zeleninu do omáček je ale možné vpašovat téměř kamkoliv a v případě, že ji rozmixujete, i ti největší odpůrci nebudou mít problém.


Posledním dnešním tipem jsou mrkvovo-celerovo-bramborové placky. Kořenová zelenina je v zimě dobře dostupná a relativně levná například v porovnání s exotickým ovocem dováženým ze zahraničí. Bramborové placky všeho druhu jsou tradičním jídlem, které najdeme v zimě snad na všech trzích a přiznejme si, kdo by je neměl rád. Lokše, bramboráky a další pokrmy jsou v podstatě stejné - buď se jedná o vařené rozmačkané brambory nebo o nastrouhané syrové. Například u takových bramboráků pečených na pánvi či v troubě nemusíme do těsta strouhat pouze brambory. Můžeme k nim nastrouhat najemno mrkev či celer a hned máme o dávku zeleniny navíc.


Nebojte se se zeleninou experimentovat a přidávat ji do svého jídelníčku i během zimy.

Comments


Přihlaste se k odběru newsletteru s novinkami z oblasti výživy, přirozeného pohybu a zdravého životního stylu.

Děkuji Vám! Byli jste úspěšně přidáni na mailing list!

2.png
helena.pernicova - Copy.jpeg

Ing. Helena Boumová

Specialistka na výživu, potraviny, udržitelné hubnutí a Nordic Walking

+420 730 686 897
info@helenaboumova.cz

IČ: 17957818

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
20250129_162142485_iOS.heic

Nutriční poradna:

Kobližná 47, 602 00 Brno
Obchodní dům Vichr 3. patro (výtah)

 

PO - ST

ČT

SO

16:00 – 18:30
7:00 – 12:00
12:30 – 18:30
8:00 – 12:00 /
asist. nákupy/

Spolupráce & partneři:

cant_black_edited.png
edba5f9d-b596-43d7-b4e2-0601de4460a2_w400_edited.png
spolprovyz_black_edited.png
avp_black_edited_edited_edited.png
inbody-logo-white.png
NWP_2_Basic_K_edited_edited.png
NS_logo_Since_horiz_294C_edited.png

© 2025 Ing. Helena Boumová - všechna práva vyhrazena.  Neprodávám doplňky stravy a neposkytuji lékařskou péči !

bottom of page